Western meadowlark je pojmenován pro svou krásnou pěveckou píseň, ale ve skutečnosti je členem rodiny kos, Icteridae, ne rodina modřínu nebo rodina pěnice. Jako státní pták několika západních států je to populární a známý zpěv ptáků pro mnoho ptáků, ale o západním lučním můstku se dá dozvědět mnohem více než jen jeho pěkná píseň.

Rychlá fakta

  • Odborný název: Sturnella neglecta
  • Běžné jméno: Western Meadowlark, Meadowlark
  • Životnost: 5-6 let
  • Velikost: 9-10 palců
  • Hmotnost: 3 unce
  • Rozpětí křídel: 14-16 palců
  • Stav ochrany: Nejmenší zájem

Identifikace Western Meadowlark

Klíčem k jeho identifikaci jsou barevné a výrazné opeření západního lučníku. Samci a samice ptáků jsou podobné s těžce skvrnitým béžovým tělem, tenkými černými pruhy na křídlech, odvážným černým bradavím ve tvaru písmene V na hrudi a černými skvrnami nebo pruhy po stranách. Krk, hrudník a břicho jsou jasně žluté a nad okem je vidět malá žlutá skvrna. Hlava má tmavé pruhy, které kontrastují s bílým obočím, a šedý účet je ostře zúžený a poněkud dlouhý. Vnější ocasní peří jsou bílé a nohy a chodidla jsou bledé.

Juvenilní západní lučníci vypadají podobně jako dospělí, ale jejich označení nemusí být tak ostré a jejich zbarvení může být celkově matnější.

Charakteristickým zpěňovatelným zpěvem západní loučky je jeho nejsnadněji identifikovatelná charakteristika. Krátká sada různě posazených tónů se opakuje s krátkými přestávkami mezi nimi a ptáci se často nacházejí zpěvem z bidla, jako jsou sloupky, stonky rostlin, dráty a ploty, což usnadňuje jejich vizuální identifikaci. Píseň má hluboký hrdelní zvuk, ale ptáci budou také používat volání „čip“ a „cvrlikání“. Tito ptáci jsou dost hluční a často je slyšet z překvapivých vzdáleností.

Western Meadowlark vs. Eastern Meadowlark

Vizuálně jsou západní lucerna a východní lucerna velmi podobné a oba druhy oddělují pouze jemné rozdíly. Západní lučištníci mají oblast žlutých malárů, zatímco východní lučištníci mají buff nebo bělavé malárské pruhy. Západní luční lebky mají také bledší ocasy s tenčími zátarasy, zatímco východní luční lebky mají tmavé středy ke svým ocasem a na jejich ocasním peru vykazují silnější baring. Tato vizuální vodítka se liší a mohou být na poli obtížně vidět, ale hlasové rozdíly mezi těmito dvěma ptáky jsou výraznější. Jak písničky, tak i noty se liší a ptáci by měli praktikovat birding uší v regionech, kde se rozsahy těchto dvou druhů překrývají, aby se cítili jistí správnou identifikací.

Western Meadowlark Habitat and Distribution

Západní lučištníci jsou běžní ve středních a západních Spojených státech a rozsah ptáků se rozprostírá daleko na sever od jižní Kanady a na jih do Mexika. Západní luční můstky lze nalézt až na východ jako západní poloviny Texasu, Oklahomy a Nebrasky a v jejich severním rozpětí se dokonce rozšiřují až na východ jako Michigan a jižní Ontario, ačkoli východní populace jsou mnohem vzácnější. Tito ptáci dávají přednost otevřeným travním porostům, loukám, prériím a pastvinám, ale najdou se také na obdělávaných polích a jiných venkovských oblastech. Regiony s kratšími nebo středně dlouhými travinami jsou s větší pravděpodobností hostitelem západních lučních luk, než oblasti s vyššími travinami.

Vzor migrace

Většina těchto ptáků nemigruje a zůstává po celý rok ve stejném rozmezí. V severní části rozmnožovacího pásma západní luční lucerny, včetně ptáků v Dakotech, severní Iowě, Wisconsinu, Michiganu, Minnesotě, Montaně a jižní Kanadě, budou ptáci sezónně migrovat. V zimě rozšiřují západní luční lezení mírně dále na východ a pokrývají celé Mexiko, včetně poloostrova Baja.

Chování

Louky jsou osamělí ptáci nebo se vyskytují ve dvojicích během období rozmnožování, ale v jiných obdobích roku mohou tvořit malá hejna, zejména na konci podzimu a zimy. Za letu tito ptáci obvykle létají nízko nad trávou rychlými rytmy křídla, spíše než se posazují nebo létají ve vyšších výškách.

Dieta a krmení

Západní luční lebky jsou většinou hmyzožravé, ale koncem léta a podzimu také jedí širokou škálu semen a obilí. Tito ptáci píci na zemi, klovali a škrábali, aby našli každého útržku.

Vnoření

Západní luční lebky jsou obecně monogamní, i když se nespojují po celý život. Partnerka staví své hnízdo na zemi pomocí přirozeného ponoření, deprese nebo dokonce stopy jako základny a podšívkou trávou a plevelem. Tráva nad hnízdem může být také spletena dohromady, aby vytvořila stín a ochranu a také pomohla skrýt místo v hnízdě.

Vejce a mladí

Spárovaná dvojice západních lučníků produkuje každý rok dvě mláďata 3-6 vajec. Oválná vejce jsou bílá a silně tečkovaná hnědými, červenohnědými nebo purpurovými tečkami. Samice ptáků inkubují vejce po dobu 13-15 dní, ale oba rodiče krmí mláďata během 11-13denní fáze hnízdění, dokud nejsou mláďata připravena opustit hnízdo.

Ochrana západní Meadowlark

Přestože tyto ptáky nejsou považovány za ohrožené nebo ohrožené, ničení plání a prérijních stanovišť může způsobit pokles jejich populací. Nadměrné spásání pastvin může odstranit zdroje potravy, na nichž jsou loukáři závislí, a včasné sečení sena může zničit západní hnízdiště. Terénní a pastvinový management, který zohledňuje potřeby ptáků, je nezbytný pro ochranu jejich populace.

Tipy pro Backyard Birders

Západní louky nejsou běžnými ptáky na zahradě, ale navštíví loděnice ve venkovských zemědělských oblastech. Birders mohou udělat jejich dvorek přitažlivější pro tyto ptáky tím, že poskytuje rozsáhlé oblasti posazení, otevřené oblasti a travní semena. Koupele s mletým ptákem mohou také pomoci přilákat západní luční lávy.

Jak najít tohoto ptáka

Vzhledem k tomu, že západní luční lezení na volném prostranství a hlasitě zpívají, je v jejich dosahu poměrně snadné najít. Začnou zpívat brzy během dne a jejich odvážné označení umožňuje snadné rozpoznání i z dálky. Hledejte tyto ptáky po venkovských silnicích nebo posazených na vrcholcích osamělých stromů, keřů nebo skal ve zvlněných polích.

Western Meadowlarks v kultuře

Kvůli jejich rozšířenému rozsahu, snadno rozpoznatelným značením a okouzlujícím písním jsou západní luční lebky oblíbené jako státní ptačí symboly. Ve skutečnosti je západní louklark oficiálním státním ptákem šesti různých států: Kansas, Montana, Nebraska, Severní Dakota, Oregon a Wyoming. Pouze severní kardinál symbolicky představuje větší počet států (sedm).

Prozkoumejte více druhů v této rodině

Mnoho různých barevných a zajímavých ptáků tvoří Icteridae ptačí rodina, včetně kosů, oriol, troupiálů, oropendol a caciques. Mezi známé příbuzné západního lučníku patří:

  • Červenokřídlý ​​kos
  • Baltimore Oriole
  • Venezuelský troupial

Chcete se dozvědět ještě více zábavných faktů a informací o všech vašich oblíbených druzích? Podívejte se na naše další profily divokých ptáků a objevte mnoho dalších ptáků, které si můžete užít!